top of page
Search
  • ville1ruuska

Auxilium

Updated: Jul 20, 2022

"Väre" - Pekka Halosen akatemian lopputyönäyttely. Ryhmänäyttely, group exhibition. 2018

Kaapelitehdas, Helsinki


"Auxilium" on katsojia osallistava tila/videoteos. Teos stimuloi katsojien uteliaisuutta samalla haastaen heidän empatiansa ja auttamishalunsa. Käy sisään!

Astumalla näköesteen edessä olevalle kytkimelle, katsoja aktivoi esteen toiselle puolelle projisoitavan videon. Nähdäkseen videon ja tyydyttääkseen uteliaisuutensa, katsojan on siirryttävä kytkimeltä tirkistelyaukolle, jolloin kytkin deaktivoituu ja video katkeaa. Teos haastaa katsojan pyytämään toista henkilöä pitämään kytkintä alhaalla, nähdäkseen videon. Auttaja on pyyteetön, hän ei itse näe videota seistessään kytkimellä. Hän on mahdollistaja.

Teos pyrkii murtamaan yksin pärjäämisen kulttuuria ja alentamaan avun pyytämisen rimaa. Teos valjastaa inhimillisen uteliaisuuden tarjotakseen vastavuoroisen antamisen ja saamisen kokemuksen. Itse videota olennaisemmassa osassa onkin katsojien tilassa tapahtuva toiminta. Millä keinoin katsoja näkee videon: kysyykö hän apua mahdolliselta kanssa katsojalta vai yrittääkö hän nähdä teoksen yksin.

Teoksessa nähtävä video isoisästäni ja kissasta on kuvattu älypuhelimella kiikarin linssin läpi talon sisältä, hänen tietämättään. Tapahtuman lisäksi tallensin omaa uteliaisuuttani videota kuvatessani. Lopullisessa teoksessa puolestaan katsojan uteliaisuutta stimuloidaan ja hän joko päättää tirkistellä videota tai ei. Kokemus on katsojasta / katsojista itsestään kiinni.


(Valokuvat: Päivi Pirhonen)
17 views0 comments
bottom of page